فایل شماره 5049 |
روابط ظاهری و سطحی است
روابط عمیق و احساس است
روابط
به صورت رسمی است
مشارکتی و دوستانه است
رسمیت
رفتار اعضا بر اساس نقش خاص آنها در گروه است
روابط اعضا بر اساس خصوصیات شخصیتی است
نوع سازمانی
اعضا با یکدیگر ارتباط رسمی دارند
انسجام و یکپارچگی و پیوند هیجانی اعضا با یکدیگ زیاد است
وحدت
منبع:( سام آرام، ۱۳۸۳به نقل از احمدی و حسینی، ۱۳۹۰: ۳۵-۳۴)
۲۴-۲٫ بسترسازی برای کار تیمی
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
کار تیمی، قالبی برای همکاری بین افراد برای رسیدن به هدفی ویژه است. یک کارتیمی مستلزم چند عنصر مهم در رابطه با تعامل بین افراد است؛ از جمله: نیروی انسانی، نحوه تعامل آنها، و رهبری افراد است (مداحی، ۱۳۵:۱۳۹۰). رفتارهایی که انسان ها در گروه(تیم( نشان می دهند بستگی به جنبه های جامعه شناختی و روانی، مانند اعتماد و انصاف دارد (فهر و اشمیت[۹۱]، ۲۲۷:۱۹۹۹). مفهوم جدیدی که می تواند بیانگر تغییر تمرکز سازمانها به سوی افراد باشد، مفهوم کار تیمی است. در واقع با توجه به ضرورت انطباق با تغییرات محیطی و اذعان به اینکه بسیاری ازفعالیتهای پیچیده و تخصصی در سازمانها خارج از طاقت روال معمول و کار فردی است، باعث گردیده است که سازمانها به مفهوم نسبتآ جدیدی به نام کار تیمی روی آورند. بسیاری از فعالیتهای امروزی سازمانها در حدی از پیچیدگی و گستردگی قرار دارند که افراد نمی توانند همچون گذشته با تکیه بر فعالیتهای فردی، به انجام موفق این امور در سازمان نائل گردند. لذا مدیران به تدریج به این نتیجه رسیده اند که برای اجرای فعالیتهای پیچیده سازمان، نیازمند کارکنانی هستند که در قالب تیمهای چند نفره با تخصص های مکمل، در جهت پیشبرد اهداف سازمان عمل کنند. سازمان هایی که خود را برای رقابت کاراتر و موثرتر بازسازی کرده اند، برای استفاده بهتر ازاستعداد و توانایی کارمندان به تیمها روی میآورند (میرترابى، ۴۲:۱۳۸۹). به نظر زیمل[۹۲] کار گروهی به تعاملی تازه با افراد نیازمند است؛ یعنی چون روابط با افزوده شدن اعضا تغییر مییابند، افراد نیز بایدآموزش بسنده برای ایفای نقش به منزلۀ یک فرد از گروه را داشته باشند، یا به گونه ای اجتماعی شوند که این رفتار در آنها نهادینه شود(مداحی، ۱۳۰:۱۳۹۰-۱۲۹).
کارکنان ارزشمند ترین سرمایه های سازمان هستند اما در صورت عدم مدیریت به طور صحیح بزرگترین تهدید برای سازمان میشوند. مدیران ارشد، پر چالشترین و مشکل ترین بخش وظایف مدیریتی خود را اداره کارکنان و مدیریت منابع انسانی سازمان میدانند. وظیفه مدیر عامل شرکت، بیشینه سازی مشارکت کلیه کارکنان است که این امر بدون ایجاد و توسعه فرهنگ کار تیمی در یک سازمان حاصل نخواهد شد (محمدی زاده، ۱۵:۱۳۹۰). انتخاب هر روش با هر نوع گرایش، همسو با تغیرات شتابنده جهان، مستلزم تفکری جمعگرا وپذیرش وانجام کار تیمی و گروهی است. دست یابی به چنین نگرش تحولی و عملی کردن آنها مستلزم فراهم ساختن بسترهای فرهنگ و فنی است.
۱-۲۴-۲٫موارد زیر پایه و اساس ایجاد بستر کارگروهی وتیمی موفق است.
۱٫ فرهنگ سازی و تغیر نگرش مدیران و کارکنان، همسو با اهداف تعیین شده.
۲٫ تغیر ساختار سازمانی سنتی و سلسله مراتبی و تبدیل آنها به ساختار مسطح، و گروه گرا.
۳٫ ایجاد تحول در تمام ارکان سازمان (رشد همه جانبه ابعاد سازمان).
۴٫ توسعه منابع انسانی به صورت راهبردی و به عنوان یک مزیت رقابتی.
۵٫ آموزش برنامه ریزی شده ومستمر کارکنان در راستای اهداف تعریف شده
۶٫ طراحی و ایجاد مکانیزم های ارزیابی عملکرد، مکانیزم های انگیزشی و …اکنون امنیت در تغیر است و نه در ثبات؛ یعنی، تغبر راهی است پر نشیب و فراز، و راز موفقیت در آن اعتقاد داشتن به کار تیمی و دست زدن به آن است (لک[۹۳]، ۱۳۸۳ :۵۴). به عبارت دیگر، تنها همکاری و همدلی گروه است که کاروان تغیررا به سر منزل مقصود می رساند در این راه باید در بکارگیری اصول مصمم،. اما منعطف عمل کرد. منظور از یک چنین فضای کاری، کار کردن دونفر با بهره گرفتن از یک میز کار نیست بلکه ایجاد فضای مناسب به صورت فردی و جمعی است.
در گام اول: اعضای گروه نیازمند فضایی برای گرد همایی وتشکیل جلسه هستند که این جلسات برای طوفان مغزی ارائه راه کاری، تصمیم مشترک اداری ویا فضایی برای حل مشکلات است.
علاوه بر این، ابعاد روحی وروانی، حمایتی، انگیزشی وفرهنگ از جمله عوامل موثر بر موفقیت تیم در دستیابی به هم افزایی و بروز خلاقیت هستند(احمدی وحسینی، ۱۳۹۰: ۵۵).
۲-۲۴-۲٫ در ارتباط با کار تیمی ممکن است دو حالت زیر رخ دهد (لانن[۹۴]، ۱۹۷۹).
۱- همکار تیمی باعث انجام بهتر کارها شود وبه پیشرفت بهتر امور بینجامد.
۲- کم کاری در تیم به وجود آید به این دلیل که:
اولآ: افراد به همان خوبی کار فردی کار تلاش نمیکنند چون سهم آنها در کار تیمی کمتر به چشم می خورد.
دومآً: افراد ترجیح می دهند دیگران بار مسؤولیت را بر دوش بکشند (عدم مسؤولیت پذیری) دلایل کم کاری از نطرلانن(۱۹۷۹) عبارتند از:
۱- اعضا تصور می کنند که سهم آنها در کار تیمی کمتر به چشم می آید
۲- افراد ترجیحمی دهند دیگران بار اصلی کار را بر دوش بکشند(احمدی وحسینی، ۸۸:۱۳۹۰).
تحقیقات فراوانی که پیرامون کار تیمی صورت گرفته است نشان داده که عملکرد تیمها از عملکرد افراد به صورت انفرادی بالاتر است. محققان، تسهیل سازی اجتماعی که کارکردن با تیم به دنبال دارد و همچنین بالا بردن ادراک افراد از تصمیمات پیچیده را عامل این امر می دانند(رایت و بنت[۹۵]، ۲۰۰۸، آلن و هیچت[۹۶]، ۴۴:۲۰۰۴). مطالعات نشان داده است که وجود نظرات متنوع و گاهی اوقات متضاد باعث خلق ایده و نظرات جدید می شود(آدلر، ۸۳:۲۰۰۲) و راهحلهایی که به وسیله تیم مطرح میگردد، به دلیل تشخیص و ادراک بیشتر از موقعیت، مزایای کاربردی بیشتری خواهد داشت (آرامون و همکاران، ۶۷:۱۳۸۸).
۳-۲۴-۲٫ روحیه کار تیمی در تیمهای مجازی
روحیه کار تیمی به منظور حمایت فرایند خلاقانه حل مشکلات دائمی طراحی شده است و برای این منظور جلساتی تحت عنوان مشارکت کننده یا تسهیل کننده در خلق جلسات و ایدهای جدید، وتیم های مبتنی بر(تیمهای مجازی) بر اساس برنامه جلسه که در قالب مراحل زیر طراحی شده عمل می کند (احمدی وحسینی، ۹۷:۱۳۹۰).
۲۵-۲٫ مشارکت اعضا در کار تیمی و تصمیم گیری تیمی
بشر موجودی اجتماعی است. که قطعا موجودات اجتماعی، نمی تواند به تنهایی زندگی کند آنها نیاز به دیگران برای رسیدن به هدف خود دارند. کارکنانی که آموزش های مناسب دیده اند به توانایی خود برای همکاری و مشارکت در تلاش های تیمی اعتماد دارند، آنان اهمیت پشتیبانی از دیگر اعضای تیم را درک می کنند. منابعی مانند اطلاعات مربوط به نیازهای سازمانی وکنترل وظایف کاری فقط در دسترس سر پرستان قرار دارد. هر مدیرعلاقهمند به افزایش کارایی تیم، باید از مناسب و کافی بودن آموزش های اعضا اطمینان حاصل کند، بینش، دانش و کردار رهبر، به آنچه آموزش داده می شود وچگونگی به کار بستن آن تاثیر می گذارد. سرپرستان هم هر قد که مستعد ومعتقد باشد، نمی توانند همه کارها را انجام دهند وموفقیت یک سرپرست از روح توانایی او در محول ساختن هوشمندان و ظایف به کارکنان، و فراهم کردن انگیزه در آنان، برای تحقق اهداف سازمانی، سنجیده می شود. بیشترین موفقیت زمانی به دست می آید که اعضای یک تیم نسبت به اهداف سازمانی متعهد شوند و حداکثر استعداد و توان خود را به کار بگیرد (احمدی، حسینی،۱۰۴:۱۳۹۰). کار تیمی مستلزم روابط مبتنی بر همکاری در تمام سطوح سازمان واصولا مستلزم تغیر الگوی فرهنگ در میان نقشهای خصومت آمیز مدیریت، کارکنان واتحادیه های کارگری است. این تغیر به سادگی صورت نمیگیرد چون باید در سطوح مختلف، از ارزشهای فرهنگ گرفته تا ساختار سازمانی تا نگرش تک تک افراد، به وقوع بپیوندد. اعضای تیم کاملاً مسؤولیت اقدامات تیم را میپذیرند و بر اساس اعتماد واحترام متقابل کار می کنند. در یک تیمموفق، تمام اعضا یکسانهستند (لامازین[۹۷]، ۱۱۷:۱۳۸۶).
۲۶-۲٫ مراحل تشکیل تیم
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-04-05] [ 01:07:00 ق.ظ ]
|